Yin Yoga

YinYoga se pogosto priporoča tistim, ki želijo zmanjšati stres, povečati gibljivost in se osredotočiti na notranje doživljanje. Je odlična dopolnitev bolj dinamičnim oblikam joge in drugim vadbenim praksam.

YinYoga je počasna in sproščujoča oblika joge, ki poudarja globoko raztezanje in vzdrževanje položajev za daljši čas. Ta praksa je običajno mirna, pasivna in se osredotoča na fizično sprostitev ter energetsko ravnotežje. YinYoga je bolj usmerjena v poglobljeno raztezanje vezivnega tkiva.

Ključne značilnosti YinYoge vključujejo:

  • Dolžina položajev: Asane (telesni položaji) se vzdržujejo od 3 do 5 minut ali celo več. To omogoča, da se tkivo postopoma razteza in sprošča.
  • Sprostitev mišic: V Yin jogi je cilj sprostiti mišice in se osredotočiti na raztezanje vezi, tetiv in drugih vezivnih tkiv. To lahko pripomore k povečanju prožnosti in gibljivosti sklepov.
  • Brez uporabe moči: V položajih se ne uporablja moči ali napetosti. Namesto tega se posamezniki spustijo v položaj z mehkobo in sproščenostjo, kar omogoča gravitaciji, da opravi večino dela.
  • Energijski Vidik: Poleg fizičnih koristi YinYoga pogosto vključuje tudi energetski vidik, ki se navezuje na tradicionalno kitajsko medicino in koncepte kot sta jin in jang.
  • Tišina in meditacija: Med vadbo YinYoge je povdarek na tišini in notranjem opazovanju. Praksa pogosto vodi k bolj sproščenemu stanju uma in pripravi posameznika na meditacijo.
  • Uporaba pripomočkov: Občasno se uporabljajo pripomočki, kot so bloki, blazine in odeje, da se podpre udobje v daljših položajih.

Za koga je Yin Yoga še posebej primerna?

Za uravnavanje stresa

Za sprostitev fascij in mišic

Za utrujene in izgorele

Prednosti Yin Yoge?